Saturday, April 2, 2011

for you, friend :)

Assalam..

Eh, hadiah untuk sape ni? :D
.
.
.
.
.
.
.
.

 

eksklusif Bell buat segala bagai ni, first time pulak balut dengan cara gini untuk orang tu, haha ... untuk org yang pernah Bell sayang lah..tapi dia dah takde dalam hati Bell ni. Cuma sbg kawan je.huhu 


eheh, budak ni pun nak nyibuk gak :D


jiran sebelah kedai kasut Bell, tempat Bell kerja :) 
Agus dari Indonesia :D


Happy Birthday to you ! 24 Mac 2011 :)


Bell sengaja letak kat sudut tu. Hanya menantikan dia datang dan berdiri di depan Bell ^^ rindu sesangat ! :) 


FaizalTahir :)


Faizal Tahir ! Siapa yang minat beliau sila angkat tangan macam saya (tangan lenggang-lenggok macam Usop :)  ? hehehe.. 31 Mac baru-baru ni encik BB kita telah mengumumkan nama bagi puteri kedua beliau, Siti Rawdha Nur Jannah  yang telah selamat dilahirkan pada 19 Mac yang lepas pada pukul 1.55 pagi seberat 3.28 kg. Pengumuman ini dibuat di laman Facebook dan juga secara eksklusif di studio Hot FM am krew. Tahniah buat beliau, isteri, Siti Raihanim Noran serta keluarga :)  

Bell - waaa...makin bertambah ahli keluarga BB, makin bahagia hendaknya :D <3 insya Allah


Saturday, March 26, 2011

Sekolah & Pelajar Terbaik SPM 2010


Salam kepada pembaca, di sini Bell ingin kongsikan artikel yang Bell dah baca dalam Utusan Malaysia 24 Mac yang lepas :)
 
Sekolah Terbaik Peringkat Kebangsaan

* Sekolah Menengah Sains Tuanku Munawir, Seremban, Negeri Sembilan.
  2 tahun berturut-turut.
 [ Dahulunya dikenali sebagai Sekolah Menengah Sains Seremban (Saser) ]
* 143 daripada 266 calon memperoleh semua A dalam semua mata pelajaran.
* 16 daripadanya mendapat A+ dalam semua mata pelajaran.
* Merupakan kategori Sekolah Berasrama Penuh paling cemerlang

Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) 

* 1 249 calon memperoleh semua A
* Jumlah ini merangkumi 18.28 % daripada keseluruhan 6 833 calon daripada 38 buah MRSM.
* MRSM Pengkalan Chepa ialah MRSM terbaik dengan Gred Purata Maktab (GPM) 0.83

6 buah lagi MRSM yang cemerlang berserta Gred Purata Maktab (GPM)

1. MRSM Tun Ghafar Baba = 0.91
2. MRSM Taiping = 0.97
3. MRSM Langkawi = 1.33
4. MRSM Kuala Kubu Bharu = 1.68
5. MRSM Kubang Pasu = 1.73
6. MRSM Kuala Berang = 1.73

Pelajar Terbaik Negeri

( 12 A+ )

SELANGOR
1. Kugnethran Parmusuan - SMK Shah Bandaraya, Klang.
( 11 A+ )

KELANTAN
1. Muhamad Izzat Syameer Mohd Zaid - SMA Lati, Pasir Mas

PERLIS
1. Muhammad Farhan Mohamad Nadzam - SMK Agama, Arau
2. Lee Ze Chen - SMK Derma

PAHANG
1. Chan Shu Ren - SMK Chung Ching, Raub

TERENGGANU
1. Faizah Omar, Wan Nuraisyah Azzaharh Wan Zuki, Nurul Shahirah Putih & Nur Zulaikha Ismail - SMK Agama Tok Jiring

2. Nurliyana Athirah Azmi - SMK Atas Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu
PULAU PINANG
1. Chow Chee Shoon - SMKJK Chung Ling

SABAH
1. Fiona Fong Pui Wun - SMK Lok Yuk Likas, Kota Kinabalu

JOHOR
1. Ahmad Ibrahim Zakaria - SMK Agama Maahad Muar

NEGERI SEMBILAN
1. Lee Zhe Ying - SMK Bukit Mewah, Seremban

SARAWAK
1. Rebecca Wong Kee Qin - SMK Methodist Sibu

Friday, March 25, 2011

SPM 2010 terbaik dalam 4 tahun

Putrajaya, 23 Mac - Keputusan untuk 2010 Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) adalah yang terbaik dalam empat tahun. 

Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Abdul Ghafar Mahmud telah menetapkan jumlah mata pelajaran yang dibenarkan untuk pelajar bagi mengambil di SPM dari tahun lalu. 

"Hal ini dapat jelas terlihat dari keputusan yang menggembirakan mereka berdasarkan sistem bergred di mana 363 calon dari sekolah-sekolah kerajaan dan 40 pelajar dari sekolah swasta atau calon swasta diperolehi A + dalam semua mata pelajaran berbanding dengan 214 pada tahun 2009," katanya dalam sidang akhbar ketika mengumumkan analisis dari keputusan SPM 2010 di Jabatan Kementerian, semalam.

Beliau mengatakan 9 239 calon sekolah Kementerian Pelajaran dengan peratusan 2.82% memperolehi keputusan yang merupakan gabungan dari A +, A dan A-  berbanding dengan 7 987 calon pada tahun 2009.


Abdul Ghafar berkata ini merupakan tahun kedua kementerian telah menggunakan sistem penilaian baru untuk pelajar iaitu A +, A, A-, B +, B, C +, C, D, E dan G dibandingkan dengan sebelumnya,  dari 1A hingga 9G. 

Hal ini katanya akan memberikan butiran lanjut calon yang sangat baik yang memperoleh nilai A dalam peperiksaan.
Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) peringkat kebangsaan juga meningkat dari 5.34 pada tahun 2009;  5.19 tahun lalu, meningkat.

Abdul Ghafar berkata pelajar mengambil antara lapan hingga 12 mata pelajaran tahun lalu dengan sebahagian besar memilih untuk mengambil 10. 

Bilangan maksimum mata pelajaran yang dibenarkan pelajar untuk mengambil untuk SPM adalah maksimum 12 mata pelajaran iaitu enam subjek teras daripada Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Islam atau Pendidikan Moral, Sejarah, Matematik dan Sains dan selebihnya mata pelajaran elektif. 

Hal ini untuk membolehkan pelajar untuk lebih fokus.

Abdul Ghafar kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan mengadakan upacara khas untuk mengumumkan senarai pelajar terbaik dan sekolah pada 1 April 2011. Bagi mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sains, Abdul Ghafar berkata pelajar luar bandar itu lebih baik daripada pelajar di kota.

Namun, beliau menambah, usaha lebih perlu dilakukan untuk menutup jurang prestasi antara pelajar-pelajar di kawasan bandar dan luar bandar dalam bahasa Bahasa Inggeris, Sejarah, Pendidikan Islam dan Pendidikan Moral.

Abdul Ghafar berkata tujuh pelajar dengan berkeperluan khas - tiga rabun, dua buta, salah satu gangguan pendengaran dan lain dengan beberapa pelajar yang mempunyai kecacatan, memperoleh keputusan yang sangat baik.

Untuk hasil keseluruhan, katanya 368.559 pelajar memperoleh sijil SPM tahun ini berbanding dengan 364.046 pelajar pada tahun 2009.


Tambahnya, pelajar paling cemerlang dalam SPM 2010 akan diraikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam satu majlis yang akan diadakan di Lembaga Peperiksaan di Kuala Lumpur pada 1 April ini.

**Sumber daripada thestar online dan Utusan Malaysia

Wednesday, March 23, 2011

Keputusan SPM 2010


Akhirnya tarikh yang ditunggu-tunggu sudah tiba..... Pukul 10.30 pagi tadi Bell ke sekolah bersama ayah. Mula-mula ibu nak ikut, tapi Bell mendesak supaya ibu tak payah ikut sebab takut ibu sedih kalau Bell tak dapat keputusan yang diharapkan. Ok, ibu bertenang je..kesian dia...huhu...tapi nak buat macam mana, Bell tak nak dia sedih kat sekolah, kalau nak sedih, kat rumah jelah kan...

Malam tadi dah la Bell payah nak tidur mengenangkan esoknya nak ambil keputusan. Apa lagi mimpi pun yang bukan-bukan..Ternyata hari ini, dengan berkat doa daripada ibu, ayah, keluarga tersayang dan doa daripada orang yang pernah dicintai dan Alhamdulillah, akhirnya Bell dapat keputusan yang boleh dikatakan tak dijangka walaupun tak secemerlang mana... 2A 3A- 1C+ 1C 2D



Alhamdulillah, walaupun pelbagai dugaan dan cabaran yang Bell terpaksa tempuhi sebelum SPM, tapi Bell dapat buktikan kepada mereka yang Bell jugak boleh berjaya walaupun 5A je. Memang dalam masa yang sama, Bell juga kecewa sebab Bell tak dapat kongsi benda ni kat orang yg Bell pernah sayang. Tapi Insya Allah, Bell akan kongsikan jugak kat dia.

Well, apa-apa pun kepada semua pelajar yang menduduki peperiksaan SPM 2010, Bell ucapkan tahniah walau apa pun keputusan yang korang dapat dan selamat maju jaya untuk hari yang mendatang :)

Salam sayang...Bell ^^
 
 

Monday, March 21, 2011

CINTAmu bukan MILIKku

28 Dis 2008 - 26 Mac 2010 - 28 Sept 2010 - 17 Mac 2011

Cinta itu sememangnya adalah anugerah daripada Tuhan Yang Maha Esa. Tapi kita tak dapat nak menafikan bahawa cinta itu sentiasa membawa kebahagiaan selain mengajar kita untuk lebih memahami erti sebenar kehidupan.
Cinta kepada Allah adalah cinta untuk selamanya.
Cinta kepada agama adalah sentiasa, tak kira masa.
Cinta kepada kitab dan rasul adalah cinta yang agung.
Cinta dan sayang antara ibu bapa dan keluarga selalu disanjung.
Cinta kepada alam, tumbuh-tumbuhan dan haiwan memberi ketenangan di jiwa.
Sayangkan sahabat, cinta yang erat dalam persahabatan.
Tapi cinta kepada kekasih hati, adakah ia cinta sejati?

 Manusia bisa berbicara, merancang dan memahami insan lain tapi dalam masa yang sama, tuhan yang menentukan. Takdir yang tertulis itu adalah yan perlu diterima. Terima dengan hati yang ikhlas dan redha. Sekiranya bukan dia dalam kamus hidup, jadi dia bukanlah milik aku. Ah.....sekadar untuk menyedapkan hati nurani saja ! Tapi kisah itu (cinta) tak sama jalan ceritanya. Umpama plot penceritaan dalam sebuah cerpen mahupun novel.

Permulaan cerita tentang dua insan yang kononnya baru hendak mengenali hati budi masing-masing. Perkembangan ceritanya pula mereka mula melalui dan merasai bibit-bibit cinta dan mula untuk bermadu kasih. Masuk 'part' perumitan cerita, pelbagai pula permasalahan yang timbul dan memerlukan perbincangan yang baik antara 2 pihak. Kalau tak dek orang ketiga, mungkin dari halangan orang tua ataupun berpunca daripada sikap mereka itu sendiri. Puncak cerita pula adalah cara mereka menyelesaikan masalah tersebut dan perancangan seterusnya. Daripada penyelesaian, peleraian yang menentukan sama ada hubungan itu kekal atau sebaliknya....

Kisah aku?
Tuhan sahaja yang tahu hati kecilku ini...
Tapi tak bisa meluahkan, hanya sekadar renungan. Mungkin kerana usia, masa yang tidak sesuai atau hati yang telah pudar ? 
Aku sentiasa mendongak ke atas melihat bulan. Kadang terang sinarnya, kadang samar-samar dilitupi awan malam...

Tapi itulah yang sering berlaku. Dia berkata kepadaku begitu. Keadaan bulan yang menunjukkan perasaan aku. Begitu kah? Kau yang terlalu taksub sehinggakan membandingkan aku dengan bulan itu. Bulan Mac juga yang menjadi plot permulaan dan peleraian. Tapi aku terkilan, kenapa? Ya, aku masih lagi teringat bait-bait lagu 'Baik-baik Sayang' yang menjadi peneman sepanjang kau bersama aku. Lagu Wali Band jadi lagu kita. Bila teringatkan balik memang lucu. Aku nak tidur, kau nyanyikan. Aku masih lagi simpan video lagu-lagu Wali Band kat dalam pc. Syahdunya !

Aku tahu kau takkan baca entri ni sebab kau jarang online kan ! Mungkin kau tak tahu aku sebenarnya gembira bila kau kata kau takde Facebook sebab aku tak nak kau chatting dengan orang lain. Tapi aku tahu kau takkan buat begitu sebab aku dah kenal kau, J ! Harap-harap lepas ni kau pun dapat orang yang lebih baik daripada aku. Aku dah terima takdir ini kerana cintamu kini bukan lagi milikku....


Friday, March 18, 2011

mimpi ngeri ~

Tak terasa Bell rupa-rupanya dah masuk ke pertengahan bulan Mac. Tak lama lagi keputusan SPM 2010 keluar. 23 Mac kan? 


hrm, agak-agak ape la yang aku dapat? Macam mane lah keputusan aku tu nanti? Berkecamuk sudah fikiran masing-masing kan? Cuak? Relax sudahhh...chewah, konon nak sedapkan hati sendiri..mana taknya, malam tadi tengah duk sedap tidur dibuai mimpi tentang "orang yang tersayang yg kini sudah hilang di depan mata", masuk pulak dah mimpi yang kedua...haha...ingat pulak..

ade ke pi sekolah pakai baju biasa amik keputusan?pagi pulak tu, tak ke kena halau dengan pak cik guard? ayah mama ade kat sebelah, jadi no hal la kan. Pakai pulak baju yang orang tu bagi semalam. huarghhh..ini sudah dikira melampau.. ! Pastu amik result.

mak yang amik. bukan diri sendiri. aduii..keputusan, tau tak ape yg cik Bell dapat ni???

Bahasa Melayu : D
Bahasa Inggeris : B
Sejarah : B 
Mathematics : D

Hrmm...tu je yang Bell ingat..tapi kebanyakannya dapat D la..yang peliknya takde simbol + (plus) atau - (minus). Ok. Bell terkejut dan menangis. dan pagi itu Bell tersentak dari tidur dan akhirnya dengar bunyi azan Subuh..... syukur, mimpi je. itu satu petanda apakah? 

set on your mind that you're already do the best ok?
Harap-harap dapat keputusan yang lebih bagus. Doa banyak-banyak. hrmmm....

Thursday, March 10, 2011

Malaysia vs Pakistan


Tahniah kepada skuad bola sepak Kebangsaan kerana berjaya menumpaskan pasukan Pakistan dengan agregat 2-0 di Stadium Punjab, Lahore dalam saingan Kelayakan Olimpik 2012 semalam. Semoga pencapaian skuad bola sepak negara akan terus meningkat dalam mengharumkan nama negara Malaysia.

muahh... XOXO

Lagi berita di Kosmo! :)

Bell - semangat nak beli jersi Malaysia kuning hitam nombor 10 :) hehehe


Friday, February 25, 2011

suka-suka :)

Sambil bekerja dan menunggu customer, Bell ade la buat benda yang agak berfaedah, tapi tak tahu ape faedahnya ~ hehe

Tadaaa !  

  

 setelah dilukis, diconteng, digunting dan ditampal..
inilah hasilnya katun ala-ala paper doll buat tatapan semua.....hehehehe


Thursday, February 24, 2011

Penyerang Prolifik Negara: Safee Sali



Sebut sahaja nama Mohd Safee Mohd Sali......siapa yang tak mengenali beliau? Kepantasan dan gaya agresif beliau bermain di posisi penyerang, penyerang prolifik skuad bola sepak kebangsaan dan Selangor ini benar-benar telah memikat banyak pihak terutamanya penyokong tegar pasukan bola sepak negara dan mendapat liputan yang meluas oleh media massa berikutan kejayaannya di Piala AFF Suzuki 2010 tahun lepas sebagai penjaring gol terbanyak dan sekaligus melayakkan beliau sebagai pemenang Kasut Emas.

   Dalam pada itu, berkat aksi cemerlang beliau, anak muda kelahiran Kajang, Selangor ini semakin gah sehingga 'dilamar' oleh beberapa kelab bola sepak yang lain dan akhirnya beliau sah menjadi milik kelab di Jawa Barat, Pelita Jaya pada 2 Februari 2011 yang lalu. Beliau berlepas ke Jakarta pada 14 Februari yg lepas dan kini telah pun berada di sana.

   Namun begitu, ramai yang pelik dengan tindakan beliau memilih Pelita Jaya berbanding dengan kelab-kelab besar yang lain, selain menanggung risiko beraksi dalam Liga Super Indonesia (ISL), negara di mana beliau menyemai kebencian rakyatnya, dua bulan lalu.

  Menurut sumber daripada Berita Harian yang saya peroleh di edisi 19 Februari 2011, kenyataan telah dibuat oleh Safee Sali 24 jam sebelum berangkat ke Indonesia.

   "Saya mahu pasarkan diri saya di sana terlebih dahulu. Saingan ISL lebih kompetitif dengan ramai pemain import manakala ranking mereka juga lebih baik mengikut Persekutuan Bola Sepak Dunia (FIFA)."

   "Saya tidak mengatakan beraksi di Malaysia tidak baik, namun kita boleh menafikan mereka mereka lebih bagus. Dapat bermain di sana juga sudah cukup bagus, tidak kiralah dengan kelap apa sekalipun. Saya menganggapnya sebagai batu loncatan dan selepas itu, mungkin ada kelab lain mahu memancing saya pula."

   "Terus terang, saya belum puas berbakti untuk Selangor sekalipun meraih pelbagai kejayaan bersama pasukan negeri ini. Saya belum menjulang Piala Malaysia bersama Selangor, malah sasaran untuk meledak 110 jaringan untuk Selangor juga belum tercapai. Oleh itu, saya akan pulang ke Selangor untuk melunaskan janji itu," katanya yang akan menyarung jersi bernombor 10 Pelita Jaya berkontrak selama setahun.

   Di Pelita Jaya, Safee dikatakan bakal dibayar gaji lumayan yang sememangnya antara pasukan yang mempunyai dana besar di Indonesia bahkan mampu menggaji bekas bintang Argentina Mario Kempes, Roger Milla dan Jules Onana.

   "Saya ke sana untuk menimba ilmu. Bukan bermakna di sini tidak boleh meningkat tetapi di sana, saya dapat menambah pengalaman menghadapi pasukan lebih kuat dan ia akan meningkatkan prestasi saya untuk bersaing di posisi utama skuad negara"

   Sebelum berhijrah, pelbagai soalan diajukan naumun soal keselamatan masih menjadi isu utama yang menghantui diri Safee yang ditemani anak dan isteri ke Indonesia.

   "Sukar pada mulanya untuk mereka faham tetapi selepas saya jelaskan, mereka akhirnya mengerti. Karier sebagai pemain bola sepak bukan lama. Umur saya juga sudah menjangkau 27 tahun dan saya lihat inilah masa yang paling sesuai untuk berhijrah. Jika peluang ini tidak saya ambil, sukar untuk mendapat peluang kedua"

   "Mengenai soal keselamatan, setahu saya, jika sudah bermain di sana, keselamatan akan dijamin. Tetapi ia sukar dijangka. Jika ada masalah, keluarga kan pulang ke Malaysia. Sekalipun tanpa isteri dan anak-anak, ia tidak menjejaskan prestasi kerana saya akan fokus untuk bermain sebaik mungkin."

Oleh itu, marilah kita sama-sama mendoakan kejayaan Safee agar beliau mencapai cita-citanya sekaligus meningkatkan prestasinya untuk bersaing di posisi utama skuad negara. Amiin..

Semoga anjakan paradigma penyerang prolifik negara ini akan membuka lembaran baru bola sepak Malaysia :)


Kenali Mohd Safee Mohd Sali :

 TARIKH LAHIR : 29 Januari 1984
UMUR: 27 tahun
ASAL: Kajang, Selangor
TINGGI: 1.70 meter
POSISI: Penyerang
ISTERI: Sabarina Yusuf, 28
ANAK: Nursyaza Syaqina, 3; Nursyasya Sofirna, 1 tahun 3 bulan.

PENCAPAIAN:
 SELANGOR- Piala Sultan Ahmad Shah: 2009, 2010
                    - Piala FA: 2009
                    - Liga Super: 2009, 2010
 MALAYSIA  - Piala Merdeka 2007 (B-23)
                    - Piala AFF Suzuki 2010
                    - Anugerah Kasut Emas Piala AFF Suzuki 2010




PERSATUAN SEPAK BOLA PELITA JAYA (PELITA JAYA FC)               
                           

  
Lokasi: Kerawang, Jawa Barat, Indonesia
Ditubuhkan: 1986
Stadium: Singaperbangsa
Kapasiti: 12 000
Pengurus: Jajang Nurjaman
Liga: Liga Super Indonesia


Lagi berita di Berita Harian


Kredit: BERITA HARIAN 

Thursday, February 17, 2011

Ucapkan tanda cinta dan sayang :)

........sedang hatiku berbunga-bunga sambil memandang cahaya bulan purnama yang begitu syahdu di langit dek insan yang bernama.........?

Bisikan: Ehem, sudah sudah le tu....termenung jauh nampak?
Bell: Ha??  -_-' ( habis 'feeling' aku )

Apa lah dah jadi dengan Bell ni? Kemaruk agaknya :P

Biarlah, apa kata mulai saat ini kita mengucapkan sepatah dua kata kepada insan tersayang kita, bukan sekadar kepada kekasih jer, ibu ayah adik abang kakak nenek datuk juga turut serta. Rakan-rakan tak ketinggalan! Ucapan 'I Love U', '1 4 3' atau 'Aku Cinta Padamu' sudah ketinggalan. Agak-agak kalau kita ucap 'hum tumhe pyar karte hae' kepada mereka, sweet dan romantika tak ? <3 hehehe

Ucapan dalam bahasa-bahasa yang lain pun ok jugak ! :)

Afrikaans - Ek het jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibak (to male)
Arabic - Ana behibek (to female)
Armenian - Yes kez sirumen
Bambara - M'bi fe
Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
Catalan - T'estimo
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Corsican - Ti tengu caru (to male)
Creol - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki'
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t'aime, Je t'adore
Frisian - Ik hâld fan dy
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - Ich liebe dich
Greek - S'agapo
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha Au Ia`oe (Thanks Craig)
Hebrew - Ani ohev otah (to female)
Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu' umi unangwa'ta
Hungarian - Szeretlek
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i' ngra leat
Italian - Ti amo
Japanese - Aishiteru
Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese - Wo ai ni
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh'ni
Norwegian - Jeg Elsker Deg
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo
Romanian - Te iubesc
Russian - Ya tebya liubliu
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu`bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di
Surinam - Mi lobi joe
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
Thai - Chan rak khun (to male)
Thai - Phom rak khun (to female)
Turkish - Seni Seviyorum
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
Vietnamese - Anh ye^u em (to female)
Vietnamese - Em ye^u anh (to male)
Welsh - 'Rwy'n dy garu di
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe

Ok dear, hum tumhe pyar karte hae ! See u next time :) mahu tidur~ Zzzzzz


Sunday, February 13, 2011

TERSENARAI ! ^^


OK,  kali ni Bell nak jerit ! Jom "jerit gembira" sama-sama ~ =.='

YAYYYYYYYYY !!!!!!!!!!!
alamak, dinding bilik retak =.='
kenapa jerit? hahaha

sebab Bell terkezuuuss gilo blog Bell tersenarai dalam kategori Blog TERcantik ^^

 
 Blog TERcantik?tersenarai sahaja ye
blog pilihan hari ke-3 oleh Farzana Farzanto.
Thank u so much ! :)

 sedia maklum, Bell ada sertai contest ni.


 Contest dikendalikan oleh :


 ^^ bersyukur sangat bila blog Bell ni tersenarai. 
memang tak sangka. 
Tapi jangan tak tahu pulak, keputusan pemenang mengikut kategori akan diumumkan pada 17 Februari 2011 :)

tak menang takpe, asalkan kita dah mencuba ^^




Thursday, January 27, 2011

Lambakan laman sosial.

Salam 1 Malaysia =)

Kalau kita lihat laman sosial sekarang ni masing-masing berlumba nak buka akaun. Ye lah, dengan benda alah ni la kita nak berhubung dengan kawan-kawan, guru-guru sekolah, sanak saudara, teman istimewa kita....ye dak? ha, dengan omputih, om Bangladesh atau dengan makhluk mana-mana pun kat Bumi ni pun kita boleh berhubung. Kiranya boleh jumpa kawan baru la :) Ade orang tu pulak, dengan adik-beradik kat rumah pun nak chat jugak, sebab masing-masing ada laptop. Fungsi laman sosial ni memang banyak. Tak perlu disebutkan kat sini pun ramai dah tahu.

Antara yang popular ialah Facebook.


2. Myspace dengan perubahan terbaharunya. (takde la baru sangat)


3. Twitter - The best way to discover what's new in your world


 4.Tagged - Find your friends. Meet new people.



 5. myfriends2u - always keep in touch



7. MyKawan  - Welcome to MyKawan Community



 8. Tidak ketinggalan,  1Malaysia - connecting people to people

  


1Malaysia hanya menghubungkan komuniti di Malaysia sahaja, tidak mengira kaum, agama, budaya, warna kulit dan adat resam ye.

1Malaysia ni cik Fata la yang kenalkan kepada rakan-rakan di Facebook dia.
Termasuklah Bell sendiri. Haha. Kalau tak, Bell memang tak perasan benda alah ni wujud. Arigato gozaimasu !



saya dah cuba. anda bila lagi?

yang bawah ni pulak cik Fata punya ^^


 ha, yang bawah ni skandal cik Fata.

ala, main-main saje..
jangan marah :P

 

Berkata serentak; "kami dah cuba, anda bila lagi?"


Sebenarnya banyak lagi laman sosial yang mungkin kita tak perasan. Banyak manfaat yang kita boleh dapat kalau kita menggunakannya dengan sebaik-baiknya ^^




Tuesday, January 25, 2011

Burj Khalifa: Bangunan tertinggi di dunia



BURJ KHALIFA, Dubai


Info Burj Khalifa
  • dirasmikan sebagai bangunan tertinggi di dunia pada 5 Januari 2011 yang lalu dengan letusan kembang api, terjun payung, dan pancuran air dari air terjun tertinggi di dunia. 
  • Adrian Smith merupakan arkitek Burj Khalifa
  • Menara Burj dibina oleh Emaar Properties itu adalah sebuah pemangkin yang telah mencipta sebuah persekitaran menegak termasuk pembangunan bahagian dasarnya seluas 500 hektar termasuk untuk Dubai Mall.
  • Burj berketinggian 828 meter (2,716.5 kaki)
  • mempunyai lebih 160 tingkat 
  • kos yang digunakan untuk membina bangunan ini adalah sebesar USD 1.5 milion 
  • dibina dalam jangka masa 5 tahun
  • Lebih dari 12.000 orang akan menempati bangunan seluas 6 juta kaki persegi
  • mempunyai 54 elevator yang dapat mencapai kecepatan 40 mil per jam.
  • memiliki sebuah masjid tertinggi di dunia di tingkat 158
  • memiliki kolam renang tertinggi di dunia di tingkat 76
  • memiliki dek observasi tertinggi di tingkat 124
  • terdapat hotel di dalamnya
  • Hotel Armani merupakan hotel pertama yang direka oleh pereka terkenal iaitu  Armani.
  • Burj Khalifa dapat dilihat oleh orang ramai dari jarak 100 kilometer di darat dan 50 mm laut di Teluk
  • Menara Burj begitu besar dan tinggi hingga suhu di puncak mencapai 8 darjah celcius lebih rendah dari di lantai dasar

Rekod dunia
  • Bangunan tertinggi di dunia
  • Struktur berdiri tertinggi di dunia (yang sebelumnya dipegang oleh CN Tower  Toronto)
  • Bilangan tingkat yang terbanyak di dunia
  • Bilangan tingkat 'berpenghuni' yang terbanyak di dunia
  • Mempunyai dek observasi yang tertinggi di dunia
  • Lif dengan jarak perjalanan terpanjang di dunia
  • Perkhidmatan lif yang tertinggi di dunia 

Pemandangan pada waktu malam

 

Lebih banyak lagi gambar di laman Burj Khalifa


 Bell - teramat la tinggi, boleh pening lalat agaknya kalau Bell memandang ke atas (acecece, berangan plak nak pi Dubai!) Tanda-tanda akhir zaman kah (?)
 

Monday, January 24, 2011

Pengalaman pertama.


 Ha..nampak tak ? hehe. apakah ini? ni Bell nak share sikit, malam tadi Bell jalan-jalan kat satu kedai ni, 100 meter je dari rumah Bell. Kedai tu masih dalam proses men-setting-kan barang, jadi dengan rasa ingin tahu, Bell masuk dan berbual apa yang patut dengan owner tu. Adidas? Puma? Converse? Boots? Yeah, itu reaksi pertama Bell. Cantik , walaupun bundle tapi masih tampak baharu. Hehe. 

  Perbualan kami membuatkan hati Bell melonjak keriangan apabila owner tu tersentak memberitahu beliau sedang mencari pekerja. Haha. Apa lagi, rumah dengan kedai pun dekat. Ada chance ni, tak payah keluarkan bajet untuk minyak. Alhamdulillah, akhirnya sampai jugak rezeki ku. 

  Diskas punya diskas, ibu dan ayah juga setuju. Telefon Encik Tasriip. Oh, ok . " Hari Rabu ni datang kedai, kita kemas kedai ". Cantik ! 
  Well, dalam masa yang sama, Bell rasa terharu, gerun, semua ada lah ! Hrm, mampukah aku menjaga amanah dan melaksanakan tanggungjawab yang diberikan nanti? Satu hal pulak, customer yang akan masuk tu nanti kebanyakannya lelaki ! ergh ! Takpe, takpe, Bell nak cari pengalaman bekerja untuk KALI PERTAMA ! gaji aku tak kesah, janji ada
Ya, seumur hidup asyik berkepit manja bawah ketiak mak, sekarang pulak nak bekerja dengan orang ! OK, ini pekerjaan sambilan sebelum melonjak ke menara daging gading pada bulan Julai, Insya Allah bak lagu Maher Zain :) ye la, sebelum menunggu keputusan SPM sebenarnya :) Doakan saya ok :)

 Nasib kedai bundle kasut berjenama tu dekat dengan kedai mak. Apa-apa jadi, mak ada. Hehe. Ok, officially akan mula pada 1 Februari 2010 . jaga kaunter mula pukul 11 pagi hingga 7 petang, malam ganti orang lain. Wah,, saya teringat itu KOPERASI SEKOLAH :'-(

 Kebanyakan kasut yang dijual adalah kasut sukan, kasut kulit utk para pekerja, kasut sekolah Converse, boot lelaki dan wanita dan banyak lagi lah. Diskaun ada. Haha, ter-promote la pulak :P Jangan lupa datang :) Gambar2 kasut dan alamat kedai akan di-update kemudian. Haha

:)

Saturday, January 22, 2011

NajwaLatif ? ergh! I love her voice !



Hrm. Mesti ramai dah tahu milik siapa gadis yang suaranya lunak dan bakatnya bermain gitar dalam laman Youtube, amat mengagumkan !

Ya! Kali pertama mendengar suaranya di Youtube dengan lagu Kenapa by Daus (cover) membuatkan Bell tertanya-tanya berapakah umur si gadis manis ni. Suaranya memang comel giler! 

cute nya! 

Najwa Latif atau nama penuhnya Imratul Najwa bt Abdul Latif rupa-rupanya berumur 16 tahun. Memang awesome habis lah ! Kini memang ramai berceritakan tentang dirinya dengan bakat nyanyiannya dan bermain gitar plus cemerlang dalam pelajaran. Wahh !

Kalau nak dengar lagu-lagu yang di-cover-kan oleh Najwa, bolehlah terus ke link NajwaLatif di Youtube Channel ! Lagu yang diciptakan sendiri pun ada tau ^^ Carta Hati <3

Atau boleh terus ke blog Najwa Latif atau Facebook page beliau :)

p/s : suara dia memang comel  ^^

Thursday, January 20, 2011

Moonlight ^^


MOONLIGHT 
by Nabilah Salehan

See the moonlight outside
up in the sky
someone is staring at you 
from eye to eye
spirits are sharing each other
and you can feel better
just for you, my dear

See the moonlight outside
up in the sky
I will be there
our memories will not forgotten
my heart always has you
take care and I love you !


.: please read with the full of feeling at midnight :.

Thanks ^^

This is for you :)
My photo
Puchong, Selangor, Malaysia
Hamba Allah. Currently studying at UiTM Perlis, Malaysia. Alhamdulillah, 2nd year Banking student. I'm Malaysian. Thanks for viewing here! :)